

Rautaisannos Ranskaa
Provencen laventelipelloilta Loiren laakson kautta Normandian taistelupaikoille
Keväällä 2019 päätimme, että tulevan kesän asuntoautomatkamme tulisi suuntautumaan Ranskaan. Aluksi suunnitelmissamme oli ajaa Saksan ja Benelux-maiden lävitse ja Atlantin valtameren rannikkoa myötäillen alas Biskajanlahdelle, mutta kun aivan kesäkuun alussa saavuimme laivalla Helsingistä Travemündeen, huomasimme sääennusteiden lupailevan koko Atlantin rannikolle sateista ja varsin viileää säätä. Niinpä teimme matkasuunnitelmiin nopean muutoksen ja lähdimme laskeutumaan Saksan länsirajaa pitkin kohti Välimeren rannikkoa ja Provencen maakuntaa Ranskassa, jonne luvattiin seuraaviksi viikoiksi noin 30 asteen helteitä ja lämmintä auringonpaistetta.
Provence
- Ranskassa Välimeren rannalla sijaitseva Rooman entinen provinssi
- Tärkeimmät kaupungit: Marseille, Nizza, Arles, Aix-en-Provence, Nimes, Avignon ja Cannes
- Tunnetaan yrttejä ja vihanneksia suosivasta keittiöstään ja tuoksujen, etenkin laventelin tuottajana
- Symbolina heraldinen lilja
Paavien palatsissa Avignonissa
Saavuimme kahden reippaan ajopäivän ja rekkaparkeissa nukuttujen öiden jälkeen Avignonin kaupunkiin Rhônejoen varrelle aivan Provencen sydämeen. Majoituimme Rhônejoen saaressa keskellä Avignonin kaupunkia sijaitsevalle Camping Point du Avignon -leirintäalueelle, josta on keskeisen sijainnin ansiosta kätevä käydä kävellen tai polkupyörillä tutustumassa Unescon maailmanhistoriakohteeksi valitun upean kaupungin nähtävyyksiin ja lähiseutuun.

Avignonin ehdottomasti suosituin nähtävyys on Paavien palatsi, jonne katolisen kirkon johto ja paavi siirtyivät 1300-luvulla useaksi kymmeneksi vuodeksi pakosalle Roomasta. Paavien palatsi onkin maailman suurin goottityylinen rakennus ja ehdottomasti vierailemisen arvoinen nähtävyys.

Provence inspiroi taiteilijoita
Provencen maakunnan upea välimerellinen valo ja Rhone-joen kauniit maisemat ovat innoittaneet vuosisatojen kuluessa monia maailmankuuluja taiteilijoita, kuten esimerkiksi Van Goghia, Matissea tai Picassoa. Niinpä alueelta löytyy lukuisia kiinnostavia museoita tai muita nähtävyyksiä, jotka liittyvät näiden taiteilijoiden elämään tai teoksiin.
Rhone-jokea ympäröivien alueiden vaaleanvioletit laventelipellot kuuluvat myös ehdottomasti alueen nähtävyyksiin, joten Avignonissa ja sen lähiseuduilla kuluu helposti muutama lomapäivä pelkästään maisemista ja nähtävyyksistä nautiskellen.
Pieni piipahdus Costa Bravalla
Provencesta on ainoastaan muutaman tunnin ajomatka Ranskan eteläiseen naapurimaahan Espanjaan. Niinpä mekin päätimme viettää pienen osan lomastamme Espanjan puolella. Ajelimme Avignonista ensin noin 30 kilometriä etelään aivan Välimeren rannalle, josta jatkoimme rajan yli Espanjan puolelle Palamosin rannikkokaupunkiin, joka sijaitsee noin 70 kilometriä Ranskan ja Espanjan rajalta.


Palamos on viehättävä pieni katalonialainen lomakaupunki Costa Bravaksi kutsutulla Välimeren rantakaistaleella. Upeista maisemista ja viihtyisistä rantapoukamista huolimatta kesäkuussa Costa Bravalla oli ainoastaan vähän matkailijoita ja hyvin tilaa leirintäalueilla, joten saimme viettää muutaman rennon lomapäivän ikivanhojen linnoitusten ja hurmaavien kalastajakylien lomassa mutkittelevilla kävelyreiteillä koirien kanssa lenkkeillen ja rantapoukamissa uiden.

Ranskan kaunein kylä kutsuu
Koska kesälomamme pääkohde oli kuitenkin Ranska, päätimme palata muutaman hienon lomapäivän Kataloniassa vietettyämme rajan yli takaisin Ranskaan ja Provenceen, minne majoituimme seuraaviksi päiviksi Maussane les Alpillesin kylään. Valitsimme tämän viehättävän pienen kylän siitä syystä, että siellä sijaitsevalta leirintäalueelta on sopiva pyöräilymatka yli tuhat vuotta vanhaan Les Baux de Provencen kylään, joka sekin kuuluu Unescon maailmanhistoriankohteisiin.
Upealla paikalla korkealla kallionhuipulla sijaitseva Les Baux de Provence on valittu useamman kerran yhdeksi Ranskan kauneimmista kylistä ja paikalla vierailee vuosittain yli miljoona matkailijaa. Kuumana päivänä kiipeäminen ylös ikivanhan kylän ja linnoituksen korkeimmille kohdille verottaa voimia, mutta on kyllä ehdottomasti jokaisen vuodatetun hikipisaran arvoista. Ylhäältä linnoituksen huipulta yli oliivipuupeltojen avautuva näkymä ympäröivään Provencen maakuntaan on yksinkertaisesti mykistävä.

Kävimme Maussane les Alpillesista päiväretkellä paikallisbussin kyydillä myös läheisessä Arlesin kaupungissa, jonka kuuluisimpiin nähtävyyksiin kuuluu esimerkiksi roomalaisvallan ajalta oleva vaikuttavan kokoinen amfiteatteri, joka on oivallinen esimerkki noin kahden tuhannen vuoden takaisesta rakennustaidosta. Arlesin amfiteatteri tuokin elävästi mieleen Rooman mahtavan ja paljon kuuluisamman Colosseumin. Arlesin historiallinen keskusta kuuluu myös Unescon maailmanhistoriankohteisiin.

Loiren laaksossa linnasta linnaan
Provencesta matkamme jatkui kesäkuun puolivälissä Juravuoriston yli kohti Ranskan keskiosia. Loman seuraavaksi kohteeksi olimme valinneet Loiren laakson, joka on maailmankuulu lukuisista renessanssilinnoistaan. Oikeastaan olisi parempi puhua erilaisista palatseista ja kartanoista, mutta joka tapauksessa Loire-joen varrelta varsin pieneltä alueelta löytyy lukuisia toinen toistaan vaikuttavampia renessanssiajan rakennuskulttuurin helmiä.
Itse valitsimme vierailukohteiksemme upean Château de Chenonceaun linnan, joka on rakennettu osittain Loire-joen sivuhaaran Cher-joen ylle kaarisillan päälle. Tutustuimme myös läheiseen mahtavaan Amboisen kaupunkiin ja saman nimiseen linnaan, jossa sijaitsee Leonardo da Vincin hauta. Loiren alueen linnoihin tutustuessa saisi helposti kulumaan viikon jos toisenkin, mutta jo pelkästään noiden kahden linnavierailun aikana tarjolla oli sellainen rautaisannos ranskalaisten hallitsijasukujen historiaa ja renessanssiajan rakennustaidetta, että se riitti meille paremmin kuin hyvin.

Omaha beachin hautausmaa hiljentää
Loiren linnojen jälkeen jatkoimme matkaa juhannuksen alla kohti Atlantin rannikkoa ja Normandiaa. Kesäkuun 2019 alussa toisen maailmansodan kuuluisimman maihinnousun tapahtumapaikoilla oli järjestetty näyttävästi tapahtuman 75-vuotis juhlallisuuksia, mutta onneksi suurin matkailijaryntäys oli jo tuolloin kesäkuun loppupuolella rauhoittunut, eikä esimerkiksi museoihin tai muuallekaan tarvinnut enää jonottaa tungoksessa.
Normandiassa majoituimme juhannukseksi Omaha-rannan läheiselle Camping Le Robinson -leirintäalueelle, josta kävimme polkupyörillä ja kävellen katselemassa läheisiä Normandian maihinnousun ratkaisutaisteluiden tapahtumapaikkoja. Vierailimme myös Overlord-museossa, missä 75 vuoden tapaiset tapahtumat ja sotahistorian välineet tankkeja ja muuta isompaa kalustoa myöten on hyvin elävästi tuotu vierailijoiden nähtäväksi.

Suurimman vaikutuksen meihin teki kuitenkin vierailu amerikkalaisten sotilaiden hautausmaalla, missä tuhansien valkoisten hautaristien joka suuntaan jatkuvat rivistöt kertoivat konkreettisesti siitä kovasta hinnasta, minkä liittoutuneet joutuivat tuolloin maksamaan Eurooppaa hirmuvallan alta vapauttaessaan.
Ranska on liikenneympyröiden luvattu maa
Automatkailu Ranskassa ei eroa suurestikaan naapurimaista. Tosin polttoaine oli ainakin 2019 hieman kalliimpaa kuin esimerkiksi Saksassa tai Espanjassa ja myös moottoritiemaksut nostivat kustannuksia, jos halusi käyttää maksullisia nopeita moottoriteitä.
Jos taas haluaa nähdä enemmän tavallista ranskalaista elämänmenoa, kannattaa pysytellä poissa maksullisilta teiltä. Tällöin toki joutuu varamaan matkustamiseen hieman enemmän aikaa, sillä Ranskassa liikkuessa joutuu totuttelemaan siihen, että tavallisilla maanteillä taajamien välissä on jopa muutaman sadan metrin välein liikenneympyröitä, jotka luonnollisesti hidastavat etenemistä melkoisesti.
Kesäkuun lopuksi kotiin
Normandian maihinnousun tapahtumapaikkoihin tutustuttuamme lomareissu alkoi olla lopuillaan. Edessä oli enää paluumatka Belgian ja Hollannin läpi Pohjois-Saksaan, missä meillä oli jo laivakyyti varattuna Travemündesta Ruotsin kautta Suomeen. Perillä kotona Oulussa olimme aivan kesäkuun lopulla oikein onnistuneen reissun päätteeksi.
Noin neljän viikon matkalla ehdimme nähdä varsin hyvin Ranskaa ja ranskalaista elämänmenoa. Aiemmilla lyhyemmillä Ranskan vierailuilla saamamme hieman viileä käsitys ranskalaisten vieraanvaraisuudesta parani tällä matkalla kovasti ja erityisesti Provencen pienet kylät ja alueen välimerellinen kauneus teki meihin suuren vaikutuksen ja niinpä tulemme varmasti vierailemaan noilla seuduilla uudestaankin.
Teksti ja kuvat: Jouni Ylisuutari
Jutun kirjoittaja on aktiivinen karavaanari, innokas valokuvaaja ja intohimoinen matkailun harrastaja. Hänen ympäri maailmaa ottamiaan valokuvia löytyy osoitteesta: www.facebook.com/kaunistavaloa
Matkakertomus julkaistu alunperin Caravanlandia-lehdessä.