fbpx

20.03.2024 - Blogikirjoitus

Aloittelijan opas – ensimmäisen ajoneuvon osto-opas

Ensimmäisen matkailuajoneuvon osto-opas

Ensimmäisen matkailuajoneuvon hankinta on jännittävä virstanpylväs monille. Se tarjoaa mahdollisuuden lähteä uusiin ennennäkemättömiin seikkailuihin, joita ei ole aiemmin kokenut. Joillakin voi olla toki kokemusta karavaanielämästä jo ennen matkailuajoneuvon omistamista, mutta silti sen ensimmäisen oman hankkiminen on varmasti ikimuistoinen hetki. Vähän kuin ensimmäinen muutto omilleen tai ensimmäisen auton hankkiminen. Siihen liittyy tiettyä symboliikkaa.

Mutta se itse ajoneuvon hankinta. Mihin tarpeeseen? Minkä kokoinen? Onko siinä juuri niitä tarpeellisia ominaisuuksia mukana, joista on aidosti iloa? Miten osaan valita juuri oikean lukuisista vaihtoehdoista? Ensimmäisen matkailuajoneuvon hankinta voi prosessina tuntua myös haastavalta, varsinkin jos ei ole aiempaa kokemusta matkailuajoneuvoista. 

Tässä aloittelijan oppaassa käymme läpi keskeiset vaiheet ja vinkit, jotka auttavat tekemään ensimmäisestä ajoneuvon ostosta sujuvan ja onnistuneen. Hyppää siis jousille ja poimi parhaat vinkit talteen!

1. Määritä tarpeesi ja budjettisi

Ennen kuin sukellat matkailuajoneuvojen maailmaan, on tärkeää miettiä, minkä tyyppinen ajoneuvo parhaiten vastaa tarpeitasi. Tässä muutama harkinnan arvoinen kysymys:

  • Tarvitse ajoneuvoa ympärivuotiseen käyttöön?
  • Liikutko paljon vai etsitkö pysyvämpää ratkaisua esimerkiksi kausipaikalle?
  • Reissaatko yksi, puolison tai perheen kanssa? Eli minkäkokoista matkailuautoa tai -vaunua tarvitset.
  • Onko sinulla harrastuksia, joiden välineet tarvitsevat tilaa? Esimerkiksi maastopyörä tai kalastusvälineet.

Näitä pohtimalla saat jo rajattua hieman ajoneuvojen määrää.

retkeilyauto
Retkeilyautot ovat kasvattaneet hurjasti suosiotaan viime vuosina.

Toinen tärkeä pointti tarpeen määrittelyn lisäksi on budjetti. Matkailuautoja sekä -vaunuja löytyy uusina ja käytettyinä kuten henkilöautoissakin. Toimivan matkailuauton saa jo 25 000-30 000 eurolla ja uudet mallit alkavat 60 000 eurosta. Huippuluokan lippulaivamallit maksavat jopa yli 200 000 euroa, mutta niissä on kokoa, varusteita ja luksusta. Vaunut ovat lähtöhinnaltaan hieman edullisempia, sillä siistin ja toimivan vaunun saa jo alle 10 000 eurolla. Uudet luksusvaunut maksavat jo lähemmäs 70 000-80 000 euroa. 

Ajoneuvoon liittyy luonnollisesti myös ylläpitokuluja. Autot nielevät hieman vaunuja enemmän ylläpitokustannuksia. Lisäksi kannattaa ottaa huomioon vakuutukset, katsastukset ja vuosihuollot. Matkailuautoissa myös polttoaine luonnollisesti maksaa.

Määritä siis budjettisi ja kysy tarvittaessa myyjältämme neuvoa, niin löydämme varmasti budjettiisi ja tarpeisiisi sopivan auton tai vaunun.

2. Tutki ja vertaile

Kun olet määrittänyt tarpeesi ja budjettisi, alkaa se kutkuttavin osuus, eli sopivan ajoneuvon etsiminen. Internet on erinomainen lähde tietojen keräämiseen; voit lukea arvosteluja, vertailla hintoja ja tutustua eri mallien teknisiin tietoihin.

Netin portaaleista pystyt helposti rajaamaan kriteeriesi mukaiset matkailuautot ja -vaunut. Se voi kuitenkin olla työlästä ja hieman vaikeaa, varsinkin jos aikaisempaa kokemusta ei ole. Suosittelemmikin suuntamaan paikan päälle liikkeeseen tutustumaan ajoneuvoihin. Silloin näet konkreettisemmin, miltä matkailuautot ja asuntoautot näyttävät sisältä ja ulkoa. Voit jopa käydä koeajamassa matkailuautoja vertailun helpottamiseksi.

Voit huoletta vierailla liikkeissämme Kokkolassa ja Lempäälässä tutustumassa ajoneuvoihin ilman painetta ostamisesta. Voit rauhassa tutustua ja fiilistellä ajoneuvoja. Asiantuntevat myyjämme auttavat sinua mielellään ja vastaavat kaikkiin kysymyksiisi.

Katso valikoima

3. Koeajo

Etenkin matkailuautoa ostaessa koeajo on yksi tärkeimmistä vaiheista ajoneuvon ostoprosessissa. Se antaa sinulle aidon tuntuman auton ajettavuudesta, mukavuudesta ja ominaisuuksista. Koeajon aikana kannattaa kiinnittää huomiota näkyvyyteen, istuinten mukavuuteen, ohjauksen ja jarrujen toimivuuteen. Myös ajoneuvon pysäköintiä kannattaa testata.

4. Matkailuauton tai asuntovaunun lisävarusteet

Tässä vaiheessa tarpeisiin ja budjettiin sopiva ajoneuvo on löytynyt. Vielä ennen kaupantekoa kannattaa käydä läpi onko ajoneuvossa tarvetta lisävarusteille. Lisävarusteiden avulla saat muokattua ajoneuvostasi vielä tarpeisiisi sopivamman. Käytetyistä matkailuajoneuvoista saattaa jo löytyä hyviä lisävarusteita. Uusissa voit taas itse vaikuttaa varusteluun enemmän.

Suosittuja lisävarusteita ovat muun muassa markiisit, pyörätelineet ja kasettiverhot. Näiden asentaminen hoituu helposti ennen matkailuajoneuvon luovutusta, eli sinun ei tarvitse tehdä mitään. 

Lisävarusteita löytyy loputon määrä, mutta me autamme sinua valitsemaan ne tarpeellisimmat matkailuauton tai asuntovaunun lisävarusteet.

5. Rahoitus ja “paperityöt”

Kun sopiva ajoneuvo on vihdoin löytynyt ja vielä ennenkuin kätellään kaupat, täytyy luonnollisesti pohtia mahdolliset rahoituskuviot ja paperityöt, eli vakuutukset ja rekisteröinnit. Tässä kerromme miten edellämainitut asiat hoituvat meillä Caravanlandialla.

Matkailuajoneuvon voi ostaa suoraan ilman rahoitusta tai vaihtoa, mutta luonnollisesti kaikilla ei sellaisia rahoja pankkitililtä heti löydy, varsinkaan ensimmäistä ajoneuvoa hankkivalta. Rahoitus on hyvin yleinen tapa myös matkailuajoneuvoissa ja luotettavien kumppaniemme saat rahoituksen varmasti markkinoiden edullisimmasta päästä. Rahoituksemme ovat luonnollisesti joustavia ja kuukausierä on mahdollista neuvotella toiveidesi mukaan.

Myös vaihtaminen on todella yleistä. Ensimmäistään hankkivalla ei luonnollisesti ole antaa vaihdossa toista matkailuajoneuvoa, mutta tiesitkö että otamme vaihdossa myös autoja, pakettiautoja, moottoripyöriä, mönkijöitä tai vaikka veneitä. Kannattaa tiedustella myyjältä tarkemmin jos kotoa löytyy edellä mainittuja kulkupelejä.

Paperitöiksi luokiteltavat rekisteröinnit teemme puolestasi, eli sinun ei niistä tarvitse murehtia. Teemme myös lain edellyttämän vakuutussopimuksen, mutta voit helposti vaihtaa sen toiseen jos näet sen tarpeelliseksi.

Tutustu rahoitukseen

6. Seikkailu voi alkaa!

Mahtavaa, ensimmäinen matkailuauto tai asuntovaunu on nyt hankittu! Luovutamme ajoneuvot tyypillisesti muutamasta päivästä muutamaan viikkoon, riippuen ajankohdasta ja mahdollisista lisävarusteasennuksista. Tyypillisesti loppukevät ja kesä ovat kiireisintä aikaa matkailuajoneuvokaupassa, joten jos et malta odottaa luovusta, kannattaa olla liikkeellä ajoissa.

Varoituksena että karavaanimatkailuun saattaa jäädä koukkuun! Kun tekee mieli vaihtaa ensimmäinen ajoneuvo parempaan, kannattaa kääntyä puoleemme. Toki jos karavanaarielämä ei ollutkaan sinua varten ja haluat luopua ajoneuvosta kokonaan, ostamme sen sinulta takaisin. Tutustu ostopalveluumme tästä!

Lisää blogikirjoituksia

Myy meille matkailuautosi, retkeilyautosi tai matkailuvaunusi

Se on helppoa. Kirjoitat vain matkailuajoneuvosi rekisteritunnuksen ja mittarilukeman sekä omat yhteystietosi lomakkeeseen niin annamme tarjouksen. Tarjouksen pyytäminen ei sido teitä mihinkään.

Tarjoa ajoneuvoa nyt