fbpx

08.03.2021 - Blogikirjoitus

Tee-se-itse-karavaanarit: enemmän hallaa kuin hyötyä ajoneuvolle?

Caravanlandian huolto- ja kolarikorjauspalveluissa on totuttu näkemään mielikuvituksellisia korjaustoimenpiteitä ja persoonallisia sisustuksia niin matkailuautojen kuin asuntovaunujen kohdalla.

– Kymmenen vuoden kokemuksella voin todeta, että karavaanareita yhdistää “McGyvermäisyys” eli luonteenpiirre, jolle on ominaista ratkaisukeskeinen lähestyminen ongelmiin ja käsillä tekeminen, Caravanlandian huoltopäällikkö Esa Karppinen toteaa pilke silmäkulmassaan.

– Näitä McGyver-remonttien aikaansaannoksia näemme sekä tavallisten vuosihuoltojen kuin laajempien kolarikorjausten yhteydessä. Varsin tyypillinen remontti on vessan muuttaminen varastokäyttöön: vessakalusteet puretaan kiireellä pois ja tilalle rakennetaan ja asennetaan omatekoisia hyllyjä.

– Vaikka varastotila olisikin käytössä kätevä kuljettamaan ja varastoimaan juuri kyseisen perheen tarvikkeita, voi tällaisesta custom-ratkaisusta puuttua pitkänäköisyys: miten varasto muutetaan takaisin vessaksi, jos ajoneuvon haluaa myydä? Entä miten varmistetaan, ettei putkistoihin jää vettä, vaikka vessakalusteet onkin purettu?

Sähkötöihin kannattaa pestata ammattilainen

Huoltopäällikkö Karppisen mukaan vaarallisimpia korjaus- ja sisustustöitä ovat sähkötöihin liittyvät tuunaukset.

– Sähkölaitteisiin liittyy ylivoimaisesti eniten tee-se-itse -tyylisiä viritelmiä. Kun avaa matkailuauton oven, sisällä saattaa olla näky, jossa sähköjohtoa on vedetty sikin sokin pitkin seiniä, jotta kännykälle on saatu latauspistoke sängyn yhteyteen. Autoon on saatettu lisätä pistokkeiden lisäksi omatoimisesti myös tupakansytyttimiä, kilowattituntimittareita ja led-valaisimia.

– Törmäämme joskus myös siihen, että matkailuajoneuvon julkisiv uun ja takaosaan on vedetty pintavetona peruutuskamera. Peruutuskamera lisää varmasti turvallisuutta, mutta sen poistaminen saa aikaan isomman projektin, kun ulkopellit on rei’itetty johtoa kiinnitettäessä.

Karppinen ohjeistaa, että matkailuautojen ja asuntovaunujen sähkötöihin on syytä palkata aina ammattilainen, sillä kaasu- ja sähköasennukset ovat luvanvaraisia. Jos oma osaaminen ei riitä, sähkötöillä ei kannata ryhtyä opettelemaan ja kokeilemaan.

– Älä tee itse, jollet ole aivan varma taidoista ja lopputuloksesta. Väärin tehdyt liitännät voivat aiheuttaa vaaran sekä sähkötyötä tekevälle henkilölle että niille ihmisille, jotka ajoneuvoa käyttävät.

– Auto saattaa olla kymmenien tuhansien eurojen arvoinen, mutta kun kalusteeseen sahataan käsisahalla reikä ja asennetaan tupakansytytin, se vaikuttaa välittömästi jälleenmyyntiarvoon. Tällaisissa tilanteissa on syytä pysähtyä pohtimaan, tekikö omalla innokkuudellaan hallaa vai hyötyä ajokilleen, Karppinen toteaa.

– Sama pätee myös asuntovaunun tai matkailuauton sisustamiseen. Vaikka omat lempitaulut olisivatkin rakkaat, ei vaunun tai auton seuraava omistaja välttämättä arvosta sitä, että taulut on liimattu hytin seinään.

Vaurioiden omatoiminen korjaaminen on riski

Jos asuntoautolle tai -vaunulle käy vahinko, ensimmäisen toimenpiteen tulisi olla yhteydenotto huoltopalveluun, jotta autolle tai vaunulle varataan vahinkotarkastus. Tarkastuksesta saa korjauskustannusarvion vakuutusyhtiötä varten.

– Valitettavan usein törmäämme karavaanareihin, jotka ovat päättäneet säästää ja korjata ajokkiaan itse, Karppinen toteaa ja kertoo esimerkin:

– On hyvin tyypillistä, että kesän kovat tuulet tai myrskysää heittää vaunun kylkeen oksan tai markiisin, ja peltiin tulee naarmua, lommoa tai ihan läpi menevä reikä. Tämä saatetaan korjata pakkeloimalla tai teippaamalla.

– Biltemasta ostetaan jonkunkokoinen tuuletusräppänä ja ruuvataan se reiän päälle. Ongelma ratkaistu, vai onko sittenkään?

Vaurioiden omatoiminen korjaaminen voi vaikuttaa jälleenmyyntihintaan ja turvallisuuteen, mutta myös pahimmassa tapauksessa aiheuttaa lisää vahinkoa. Esimerkiksi omatoimisen luukun tai tuuletusräppänän asentaminen voi jäädä puolitiehen siten, että jostain pääsee tihkumaan kosteutta seinärakenteisiin.

Lue lisää:

Caravanlandian kolarinkorjauksesta

Matkailuajoneuvojen neljä yleisintä vauriokorjausta

Katso Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) ohjeet sallituista tee-se-itse -sähkötöistä.

Lisää blogikirjoituksia

Myy meille matkailuautosi, retkeilyautosi tai matkailuvaunusi

Se on helppoa. Kirjoitat vain matkailuajoneuvosi rekisteritunnuksen ja mittarilukeman sekä omat yhteystietosi lomakkeeseen niin annamme tarjouksen. Tarjouksen pyytäminen ei sido teitä mihinkään.

Tarjoa ajoneuvoa nyt