fbpx

22.02.2024 - Blogikirjoitus

Hyvä asuntovaunu perheelle? Lue parhaat vinkkimme

Monessa perheessä asuntovaunu toimii kesän lomakotina, joillakin jopa ympärivuotisena. Vaunut ovat perheiden suosiossa, koska niihin mahtuu majoittumaan isompikin ihmismäärä. Asuntovaunu tarjoaa kaikki kodin tai kesämökin mukavuudet, mutta sen lisäksi myös vapauden liikkua siellä missä tuntuu hyvältä. Vaunun voi jättää paikoilleen ja tutustua lähiympäristöön autolla. 

Myymme vuosittain satoja asuntovaunuja erilaisiin tarpeisiin ja erikokoisille perheille, joten tiedämme mitä kannattaa ottaa huomioon. Lisäksi henkilökunnastamme löytyy useita intohimoisia vaunumatkailijoita, jotka mielellään jakavat parhaat vinkkinsä. Asuntovaunuja löytyy erilaisilla pohjaratkaisulla 2 hengen pikkuvaunuista aina jopa 8 hengen jättivaunuihin. 

Tässä artikkelissa jaamme parhaat vinkkimme asuntovaunun valintaan perheelle, josta voi olla apua päätöksentekoon ja nauttia täysillä tulevista matkoistasi.

1. Asuntovaunun käyttötarve ja koko

Ensiksi on hyvä lähteä liikkeelle vaunu käyttötarpeesta. Löytyyko sinulta jokin kausipaikka, jossa vaunu seisoo paikallaan ympäri vuoden vai onko tarkoituksesi liikkua vaunun kanssa Suomessa ja/tai ulkomailla? Mitä isompi vaunu, sitä enemmän sen liikuttaminen vaatii vaivaa. Lisäksi kannattaa ottaa huomioon, että isommat vaunut tarvitsevat jo vähän jykevämpää henkilöautoa vaunun liikuttamiseen. 

Kun lähdet kartoittamaan sopivaa asuntovaunua perheellesi, toimivat tilat ja mukavuus ovat tärkeimmät tekijät. Nukkumapaikkojen määrästä on hyvä lähteä liikkeelle, joten kannattaa vertailla vaunuja, joissa on aidosti riittävästi tilaa kaikille matkustajille. Lapset kasvavat, joten kannattaa harkita vaunua, jossa on hieman enemmän tilaa kuin mitä juuri nyt tarvitset. Myös säilytystilaa on oltava riittävästi varusteille ja henkilökohtaisille tavaroille.

2. Budjetin suunnittelu

Asuntovaunun hankinta on luonnollisesti merkittävä investointi, joten budjetin suunnittelu kannattaa tehdä huolella. Silti vaunut ovat edullisempi vaihtoehto matkailuautoihin nähden. Uudet vaunut maksavat luonnollisesti enemmän kuin käytetyt asuntovaunut. Valikoimastamme löytyy sekä uusia että käytettyjä asuntovaunuja.

Vaunuissa on se hyvä puoli, että ne vaativat vähemmän ylläpitoa kuin matkailuautot. Kiinteitä kustannuksia syntyy käytännössä vain vakuutuksista, katsatuksesta (vain joka toinen vuosi!) ja mahdollisesta kausipaikasta. Toki vaunua on järkevä huoltaa säännöllisesti. Vaunut säilyttävät myös arvonsa hyvin kun niistä pitää hyvää huolta.

3. Turvallisuus ja liikennöitävyys

Turvallisuus on luonnollisesti ensiarvoisen tärkeää, kun matkustit sitten yksin tai perheesi kanssa. Tarkista, että valitsemasi asuntovaunu on varustettu nykyaikaisilla turvallisuusominaisuuksilla, kuten palovaroittimilla ja kaasuhälyttimillä. 

Lisäksi kannattaa varmistaa, että autosi on sopiva vaunun vetämiseen ja että yhdistelmä on turvallinen liikenteessä. Kun liikutat vaunua, kannattaa katsoa että kaikki irtaimisto on huolella pakattu, etteivät ne pääse aiheuttamaan vahinkoa kesken ajon. 

Vaunun paino vaikuttaa myös vaadittavaan ajokorttiluokkaan. Isommat vaunut ja jykevämpi vetoauto tarvitsevat kuljettajalta niin sanotun ”pikku-E” ajokortin (BE). Kysy myyjältä lisätietoa.

Asuntovaunu aurinkoisessa lumimaisemassa. Valitse oma suosikki asuntovaunusi meiltä!
Dethleffs Asuntovaunu aurinkoisessa lumimaisemassa.

4. Pohjaratkaisut ja lisävarusteet

Etukeittiömalliset asuntovaunut ovat perheiden suosiossa niiden toimivuuden vuoksi. Kun keittiö sijaitsee vaunun etuosassa, on ruoanlaitto turvallisempaa kun keittiö ei ole keskellä lasten leikkejä. Lisäksi erillinen WC & suhiku tuovat helppoutta isommallekin sakille. 

Vaunuista löytyy myös monipuolisia sänkyratkaisuja kuten kerrosvuoteet, erillisvuoteet, parivuoteet ja saarekevuoteet. Lämmitykseen kannattaa panostaa, jos vaunumatkailu on ympärivuotista. Jos suunnitelmissa on käyttää vaunua esimerkiksi laskettelureissuilla talvella, niin on hyvä kiinnittää huomiota että vaunusta löytyy mm. lattialämmitys, sähkö- ja kaasulämmitys sekä paikka jossa voi kuivata ulkovaatteita.

Toimivilla lisävarusteilla vaunumatkailusta voi tehdä vielä hauskempaa ja helpompaa. Esimerkiksi etuteltalla laajennat vaunusi “sisätiloja” vieläkin isommiksi. Teltta toimii esimerkiksi loistavasti ruokailutilana. 

5. Testaa ja vertaile

Ennen kuin teet lopullisen päätöksen, on tärkeää testata erilaisia asuntovaunuja ja vertailla niitä keskenään. Koeajot auttavat ymmärtämään, miten vaunu reagoi tiellä, ja antavat tuntuman sen käytännöllisyydestä. Vertaile eri malleja ja merkkejä ottaen huomioon perheesi tarpeet ja mieltymykset.

Olit sitten etsimässä ensimmäistä vaunuasi tai olet kokeneempi karavaanari, myyjämme opastavat sinua mielellään sopivan vaunun valinnassa. Meiltä löytyy varmasti tarpeisii sopiva vaunu! Jos tuttavapiiristä löytyy kokeineita karavaaniperheitä, kannattaa heiltä kysyä vinkkejä. Myös leirintäalueilla ihmiset jakavat mielellään kokemuksia karavaanimatkailusta.

Lisää blogikirjoituksia

Myy meille matkailuautosi, retkeilyautosi tai matkailuvaunusi

Se on helppoa. Kirjoitat vain matkailuajoneuvosi rekisteritunnuksen ja mittarilukeman sekä omat yhteystietosi lomakkeeseen niin annamme tarjouksen. Tarjouksen pyytäminen ei sido teitä mihinkään.

Tarjoa ajoneuvoa nyt