fbpx

27.11.2020 - Blogikirjoitus

Näin pidät asuntoautosta huolta talvella - Lue 5 vinkkiä

Näin pidät asuntoautosta huolta talvella – Lue 5 vinkkiä

Matkailuajoneuvon talvisäilytys on tärkeä osa ajoneuvon ylläpitoa. Mistä yksityiskohdista on huolehdittava esimerkiksi vesijärjestelmän ja akun suhteen? Caravanlandian huoltopäällikkö Esa Karppinen kertoo parhaat vinkkinsä auton tai vaunun talvisäilytykseen.

Esa Karppinen on toiminut Caravanlandian huoltopäällikkönä vuodesta 2011 lähtien

On ihmisiä, jotka reissaavat matkailuautolla ympäri vuoden, mutta tyypillisesti paras ja suosituin sesonki matkailuun on luonnollisesti kesä. Ajokausi ulottuu useimmilla huhti-toukokuusta aina syys-lokakuulle asti, jonka jälkeen asuntoauto tai asuntovaunu laitetaan talveksi säilytykseen, kunnes taas keväällä on aika lähteä uusiin seikkailuihin.

Ei olekaan aivan sama, miten matkailuautoa tai -vaunuaan talvella säilyttää. Huoltopäällikkö Esa Karppinen kertoo 5 vinkkiä, joita kannattaa huomioida matkailuajoneuvon talvisäilytyksessä.

1. Tyhjennä asuntoauton vesijärjestelmät

Asuntoautojen ja -vaunujen vesijärjestelmät kannattaa tyhjentää, kun asuntoauto laitetaan talviteloille, jotta pakkanen ei hajota niitä talven aikana. Rikkoutunut putkisto vaatii isomman remontin, joka käy kukkarolle. Jos asuntoautossa on nestekiertoinen lämmitys, sekin kannattaa tarkistaa.

– Vesijärjestelmien tyhjennys on tärkein asia, jos ajoneuvoa säilytetään pakkasen armoilla. Kannattaa lisäksi katsoa, että siellä lämmitysjärjestelmässä on tarpeeksi pakkasenkestävää nestettä, Karppinen ohjeistaa.

Caravanlandian huollossa korjataan keväisin eniten hana- ja putkirikkoja.

– Puhdas- ja jätevesisäiliöt  sekä lämminvesivaraaja kannattaa tyhjentää vedestä. Kun nämä säiliöt on tyhjennetty, puhdasvesiputket kannattaa puhaltaa tyhjiksi hana kerrallaan. Tällä varmistetaan, ettei putkiin jää vettä ja näin vältytään hana- ja putkirikoilta.

2. Lataa asuntoauton akku täyteen

Moni autoilija pohtii, säilyvätkö asuntoautojen tai -vaunujen akkujärjestelmät talven ylitse. Asuntoautossa ei kannata pitää lämpöjä päällä turhan energiankulutuksen vuoksi. Se myös houkuttelisi pieneläimiä talvehtimaan ajoneuvon sisätiloihin.

– Riippuen auton sähköjärjestelmästä, jos akun saa kytkettyä irti ja sen ladattu täyteen, säilyy se hyvin talven yli. Lämpö kannattaa ottaa pois päältä, koska se houkuttelee jyrsijät asumaan sinne talveksi, Karppinen kertoo.

3. Jos säilytät asuntoautoa ulkona, tee se oikein

Paras paikka säilyttää ajoneuvoa talvella on luonnollisesti sisätilossa. Kaikilla ei ole mahdollisuutta talvisin säilyttää ajoneuvoa kylmissä tai lämpimissä sisätiloissa, jolloin toinen vaihtoehto on pitää ajoneuvoa ulkona säiden armoilla.

– Asuntoautoa tai matkailuvaunua ei saa missään nimessä peittää pressulla. Ajoneuvot kestävät kuitenkin talvisia olosuhteita hyvin, eikä niitä tarvitse suojata millään tiiviillä peitteellä. Jos ajoneuvon peittää tiivisti, on todennäköistä, että ilma ei pääse kiertämään ajoneuvossa. Tämän seurauksena sisätilat ovat keväällä homeessa, Karppinen varoittaa.

Paras säilytysratkaisu talvella on autokatos, jossa asuntoauto on ulkoilmassa, mutta silti katetussa tilassa. Jos katolle kertyy mahdollinen runsaampi lumikerros, kannattaa se putsata säännöllisesti pois.

– Lumikuorma kannattaa pitää mahdollisimman kevyenä. Keväällä se voi jäätyä ja vahingoittaa ajoneuvoa. Lisäksi kostea lumi painaa todella paljon. Kevyt lumikerros myös sulaa nopeasti, hän kertoo.

Asuntoauton renkaat kannattaa suojata kirkkaalta kevätauringolta

4. Ole tarkka matkailuauton kosteuden kanssa

Sisätilat keräävät pitkän talvehtimisen aikana kosteutta, joka vaikuttaa aina asuntoauton tai asuntovaunun käyttöikään.

– Ajoneuvo pysyy hyvässä kunnossa pidempään, kun talven aikana leviävä kosteus kerätään pois. Hyviä kosteuden kerääjiä ovat esimerkiksi kissanhiekka tai suola. Ne saattavat kerätä useamman litran vettä talvisäilönnän aikana, Karppinen neuvoo.

– Kannattaa kuitenkin välillä käydä katsomassa, ettei kosteutta kerännyt astia ole täyttynyt, hän jatkaa.

5. Tyhjennä asuntoauto ylimääräisistä tavaroista

Jos ajoneuvo on ulkona, se kannattaa tyhjentää kaikesta ylimääräisestä tavarasta. Näin mahdollisille rosvoille jää luu käteen murtautuessaan ajoneuvoon. Sisälle ei myöskään kannata jättää mitään pilaantuvaa tai säilyvää ruokaa.

– Jos kaappeihin jää ruokaa, se kyllä houkuttelee hiiret sen äärelle. Keväällä ei varmasti ole mukavaa keväällä siivoilla kuolleita pieneläimiä ja heidän jätöksiään asuntoauton sisätiloista, Karppinen muistuttaa.

Lisää blogikirjoituksia

Myy meille matkailuautosi, retkeilyautosi tai matkailuvaunusi

Se on helppoa. Kirjoitat vain matkailuajoneuvosi rekisteritunnuksen ja mittarilukeman sekä omat yhteystietosi lomakkeeseen niin annamme tarjouksen. Tarjouksen pyytäminen ei sido teitä mihinkään.

Tarjoa ajoneuvoa nyt