fbpx

25.10.2020 - Matkakertomus

Karavaanarina koet enemmän – Euroopan salatut paratiisit

Juttu julkaistu alunperin Caravanlandia-lehdessä.

Euroopan salatut paratiisit

Näin kevään korvalla monessa karavaanariperheessä suunnitellaan jo kuumeisesti seuraavan kesäkauden matkoja koti- ja ulkomaille. Kun kotimaa ja yleisimmät kaupunkikohteet ympäri Eurooppaa on kertaalleen koluttu, alkavat monet etsiä uusia kokemuksia tyypillisten turistinähtävyyksien ulkopuolelta.

Onneksi Euroopasta löytyy runsaasti nähtävää ja koettavaa myös tasokkaissa luontokohteissa, joissa vielä tänä päivänä pääsee nauttimaan puhtaasta luonnosta ja huikeista paratiisimaisista maisemista.

Maailmanperintökohteista on hyvä aloittaa

Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco ylläpitää listaa maailmanperintökohteista, joiden se katsoo olevan koko maailman mittakaavassa erityisen suojelemisen arvoisia kohteita. Listalta löytyy paljon suomalaisille karavaanareille tuttuja kaupunki- ja kulttuurikohteita, kuten Lyypekin vanha Hansakaupunki Saksassa, Riikan historiallinen kaupunkikeskusta Latviassa, Venetsia laguuneineen Italiassa sekä monia muita suosittuja nähtävyyksiä ja kohteita eri Euroopan maissa.

Venetsia_mereltä
Jos Euroopan massaturismin täyttämät kaupungit, kuten Venetsia, on jo useampaan kertaan koluttu ja tungos alkaa ahdistamaan, kannattaa karavaanarin harkita seuraavaksi erilaisiin luontokohteisiin tutustumista.

Luonnonystäville parasta antia ovat kuitenkin Unescon listalle valitut suojeltavat luontokohteet, joiden joukosta voi löytää varsinaisia helmiä. Parhaimmat noista kohteista tarjoavat mahdollisuuden kokea puhdasta paratiisimaista luontoa alkuperäisessä muodossaan, mikä ei tänä päivänä valitettavasti ole enää itsestäänselvyys monellekaan eurooppalaiselle.

Unescon maailmanperintökohteet

• Tavoitteena ainutlaatuisen kulttuuri- ja luonnonperinnön säilyttäminen tuleville sukupolville
• Listalla rakennuksia, kulttuuriympäristöjä ja -maisemia sekä luonnonkohteita
• Suomesta listalle ovat päässeet mm. Merenkurkun saaristo ja Suomenlinna
• Koko lista löytyy osoitteesta http://whc.unesco.org/en/list

Kroatian kansallispuistot tarjoavat aitoja luontoelämyksiä

Jos karavaanarin matka suuntautuu Adrianmeren itäpuolelle, kannattaa matkaohjelmaan ehdottomasti sisällyttää vierailu jossakin kroatialaisessa kansallispuistossa. Kuuluisin näistä lienee Unescon maailmanperintökohteeksi päässyt Plitvice, joka on tunnettu lukuisista vesiputouksistaan sekä monissa vihreän eri sävyissä kimaltavista joista ja järvistä.

Plitvice_kalat
Kroatialaisessa Plitvicen kansallispuistossa vesi on niin uskomattoman kirkasta, että jokien ja järvien kalat vaikuttavat olevan aivan vierailijan käsien ulottuvilla.

Plitvicen lisäksi Kroatiasta löytyy useita muitakin tutustumisen arvoisia kansallispuistoja kuten esim. Krka, joka sijaitsee samannimisen vehreän jokilaakson ympäristössä. Usean mantereella sijaitsevan kansallispuiston lisäksi Kroatian rannikon edustalla pääsee tutustumaan merelliseen luontoon ja huikeisiin merestä kohoavaan saaristomaisemiin esimerkiksi Kornatin kansallispuistossa.

Kroatialaisen KRKA:n kansallispuiston lukuisat vesiputoukset vakuuttavat kauneudellaan.
Dalmatian rannikolla Kornatin kansallispuistossa suojellaan alkuperäistä karua saaristoa.

Kaikki nämä edellä mainitut kansallispuistot ovat onneksi karavaanareille helposti tutustuttavissa, sillä aivan niiden läheisyydestä löytyy lukuisia hyvätasoisia leirintäalueita, joista käsin on hyvä tehdä päiväretkiä alueen nähtävyyksille.

Saksin Sveitsi yllättää omalaatuisilla maisemilla

Kaikkia tutustumisen arvoisia kohteita ei luonnollisestikaan löydy Unescon maailmanperintökohteiden listalta, mutta onneksi karavaanarilla on se etu puolellaan, että vapaasti omien aikataulujen ja reittien mukaan liikkuessaan eteen saattaa tulla ihan sattumaltakin hienoja matkakohteita. Saksan ja Tšekin rajaseudulla Elben jokilaakson ympärillä sijaitseva Saksin Sveitsi on hyvä esimerkki kohteesta, joka ainutlaatuisuudestaan huolimatta ei ole ainakaan vielä erityisesti suuren yleisön tietoisuudessa.

Rosoiset hiekkakivikalliot reunustavat Elbe-joen laaksoa Saksin Sveitsissä.

Saksin Sveitsi on hiekkakivivuoristoinen alue, joka alkaa Saksasta Dresdenin kaupungin alapuolelta ja jatkuu Tšekin rajan yli kohti etelää. Nimensä alue lienee saanut hieman Sveitsiä muistuttavista vuoristoisista maisemistaan, mutta hiekkakivikallioiden ja rosoisten vuorten keskellä liikkuessa ympärillä avautuva näkymä on paremminkin kuin jostain menneestä maailmasta tuhansien vuosien takaa ja niinpä hyvällä mielikuvituksella varustettu matkailija voisi helposti kuvitella hiekkakivikallioiden sekaan vaikkapa muutaman dinosauruksen juoksentelemaan.

Saksin_Sveitsi_Bastei1
Maisemat Saksin Sveitsissä muistuttavat menneistä ajoista. Yksi alueen kuuluisimmista nähtävyyksistä on Bastein silta, josta käsin matkailijat ovat jo 1800-luvulta lähtien ihailleet ympäröiviä hiekkakivikallioita.

Slovenian Bled-järvi Alppien syleilyssä

Kroatian pienestä naapurimaasta Sloveniasta löytyy myös upea matkakohde, joka oli ennen Jugoslavian hajoamista vain harvojen saatavilla. Entisen Jugoslavian eliitti presidentti Titon johdolla sai nauttia Bled-järven mahtavista maisemista ja alueen leudosta säästä, mutta tavallisella kansalla ei ollut tuolloin mitään asiaa noihin maisemiin.

Bled_joutsenvene
Slovenialaisen Bled-järven maisemia pääsee halutessaan ihastelemaan vanhojen viehättävien joutsenkeulakoristeltujen veneiden kyydistä.

Onneksi nykyään on toisin ja järven ympäriltä löytyy useita tasokkaita leirintäalueita, joista käsin kuka tahansa pääsee kätevästi tutustumaan ympäröivien Juliaanisten Alppien vaikuttaviin maisemiin ja kauniin Bled-järven ympäristöön. Eräs hieman erikoinen mutta hurjia näköaloja tarjoava tapa tutustua alueeseen onkin kuumailmapallolento Bled-järven ja vuorten yllä.

Bled_kuumailmapallosta
Kuumailmapallolento Juliaanisten Alppien ja Bled-järven yllä tarjoaa kirjaimellisesti huimaavia maisemia.

Kauneus on katoava luonnonvara

Kaikesta aktiivisesta luonnonsuojelutyöstä ja kansainvälisestä yhteistyöstä huolimatta luonnonkauneus ja luonnonvaraiset paikat ovat vähitellen katoamassa maailmasta. Ympäri Eurooppaa sijaitsevat kansallis- ja luonnonpuistot ovat eräitä viimeisiä suojasatamia, missä matkailija vielä pääsee tutustumaan luontoon, eläimiin ja kasvillisuuteen sellaisina, minkälaisina ne olivat tuhansia vuosia ennen ihmisen mukanaan tuomaa saastuttamista ja kuluttavaa hyödyntämistä.

Auringonotto_Italia
Karavaanarin kannattaa muistaa myös rentoutua lomallaan. Aurinko, lämpö, luonto ja kauniit maisemat tarjoavat parhaat mahdolliset puitteet rentouttavaan lomanviettoon.

Jos luonto ja luontoarvot vähääkään kiinnostavat, kannattaa karavaanarin valita ensi kesän matkareitilleen joku Euroopan lukuisista kansallispuistoista. Kaupunkikohteiden kiireisen rytmin jälkeen lyhytkin luonnossa vietetty aika tarjoaa miellyttävän hengähdystauon sekä mielelle että ruumiille. Ja kun onnistuu valitsemaan oikeat kohteet, kokee karavaanari lomallaan taatusti enemmän kuin uskalsi toivoakaan.

Teksti ja kuvat: Jouni Ylisuutari

 

Oletko lukenut muita Hyvän matkan blogeja?

Lisää blogikirjoituksia

Myy meille matkailuautosi, retkeilyautosi tai matkailuvaunusi

Se on helppoa. Kirjoitat vain matkailuajoneuvosi rekisteritunnuksen ja mittarilukeman sekä omat yhteystietosi lomakkeeseen niin annamme tarjouksen. Tarjouksen pyytäminen ei sido teitä mihinkään.

Tarjoa ajoneuvoa nyt